Tunelul carpian

Simțiți furnicături, amorțeală la o mână sau la ambele mâini? Sensibilitatea degetelor se agravează și simțiți dureri la încheieturea mâinii? De asemenea, durerile și senzațiile neplăcute asociate cu sindromul de tunel carpian vă pot trezi deseori din somn. Poate că acesta este și motivul pentru care căutați o soluție pentru a scăpa de aceste probleme.

Nu amânați vizita la medic. Luați măsuri la timp privind starea dumneavoastră de sănătate. Doriți acum să tratați tunelul carpian? Puteți beneficia de consultațiile noastre medicale.

Tunelul carpian - descriere, tratament
Imagine : Tunelul carpian

Descrierea tunelului carpian și cauzele apariției

Sindromul de tunel carpian este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale nervilor la nivelul membrelor superioare. În special, femeile de vârstă medie sunt în pericol. De asemenea, este una dintre cele mai frecvente boli profesionale.

Tunelul carpian este o regiune între încheietura mâinii și palma delimitată de oasele carpiene și ligamentul carpian. Prin acest canal trec unii nervi, tendoane și vase de sânge. Atunci când nervul este comprimat în acest tunel, apare o senzație foarte dureroasă numită sindromul de tunel carpian.

Forma acută a bolii este cauzată de o creștere rapidă și permanentă a presiunii în regiunea tunelului carpian. Cel mai adesea asociată cu fracturi, arsuri sau infecții locale.

Forma cronică este mult mai frecventă, iar simptomele pot persista chiar ani sau luni. Cauza afecțiunii s-a găsit la doar 50% din cazuri. Una dintre cauzele posibile ale apariției sindromului de tunel carpian este încărcarea excesivă, de lungă durată și unilaterală a mușchilor mici ai mâinii și antebrațului. De exemplu, atunci când tastați pe tastatură, lucrați cu instrumente, instrumentele muzicale.

Cum se efectuează examinarea tunelului carpian?

Dacă aveți simptome ale sindromului de tunel carpian, cel mai bine este să vă adresați medicului pentru o examinare de un specialist. Anamneza este importantă, pe baza căreia medicul află senzațiile subiective ale pacienților și recomandă examinarea mâinii cu ajutorul electromiografiei (EMG). Cu ajutorul acestei examinări, se măsoară conductivitatea nervilor și pe baza acesteia, neurologul confirmă sau infirmă diagnosticul de tunel carpian.

Tratamentul tunelului carpian – scăpați de durere

Se începe tratamentul prin eliminarea cauzei și se aplică o orteză pentru a reduce încărcătura mâinii. De obicei sunt administrate antiinflamatoarele nesteroidiene. Fizioterapia constitue o parte integrantă a tratamentului, bazată pe aplicarea ultrasunetelor, laserului, iontoforezei pentru mobilizarea oaselor încheieturii.  Afecțiunea nervului de intensitate moderată sau severă este de obicei tratată chirurgical.

  • Tunelul carpian – regiunea între încheietura mâinii și palma delimitată de oasele carpiene și lingamentul carpian.
  • Sidrom – un set de semne și simptome ale bolii.
  • Acut – o stare bruscă și urgentă cu simptome intense.
  • Cronic – o stare cu o dezvoltare treptată și pe termen lung.
  • Antiinflamator nesteroid – un medicament nesteroidian care acționează împotriva durerii, febrei și inflamației.
Zákazník RO

Scrieți o întrebare medicului. Vă va scrie înapoi.

La întrebările dumneavoastră răspunde medicul cu experiență îndelungată MUDr. Peter Bednarčík CSc. Mai multe informații aici.

  • Descrieți întrebarea dumneavoastră în formularul de mai jos.
  • Medicul va evalua întrebările și afecțiunile dumneavoastră imediat ce va avea timp.
  • Medicul vă va scrie înapoi.
  • Veți discuta împreună orice detalii suplimentare.
  • Medicul vă va sugera gratuit o posibilă soluție de tratament.