Suferiți de dureri articulare? Aveți dureri, în principiu, atunci când faceți mișcare? Articulațiile sunt rigide după o perioadă îndelungată de inactivitate? Artroza articulațiilor poate fi cauza acestor probleme.
Atenționări:
Nu folosiți acest articol sau orice alt articol de pe internet pentru determinarea diagnosticului. Diagnosticul corect poate fi întotdeauna stabilit numai de medic. Nu amânați vizita la medic și începeți tratamentul cât mai curând posibil.
Descrierea artrozei articulațiilor și cauza apariției
Artrozele articulațiilor (osteoartroza) sunt în general considerate a fi manifestări izolate artrozice la nivelul membrelor superioare sau inferioare.
Artroza este o boală degenerativă care duce la limitarea mobilității și deteriorarea articulației. Cel mai adesea apare la o vârstă înaintată și este cauzată de suprasolicitarea articulațiilor.
Artroza provoacă pierderea cartilajului articulației și creșterea țesutului osos în jurul articulației. Creșterile osoase provoacă dureri care cresc în intensitate pe măsură ce boala progresează.
Dezvoltarea artrozei poate fi accelerată de:
leziuni articulare,
deteriorarea cartilajului articular,
fracturi,
boli reumatice și metabolice,
obezitate și suprasolicitarea articulară.
Artroza poate apărea atât la nivelul articulațiilor mari, cât și la nivelul articulațiilor mici. De exemplu, artroza la nivelul degetelor de la mâini sau degetelor de la picioare.
O limitare severă a mobilității se presupune în cazul artrozelor la nivelul articulațiilor mari, cum ar fi:
În aceste cazuri, este vorba de o afecțiune dureroasă care limitează mișcarea și care deseori în stadiile avansate necesită intervenția chirurgicală.
Tratamentul artrozei articulațiilor – scăpați de durere
Scopul tratamentului artrozei articulațiilor este de a calma durerea și de a înceti evoluția bolii.
Pentru ameliorarea durerii și inflamției se utilizează, de obicei, un tratament medicamentos cu antireumatice nesteroidiene (inhibitori ai ciclooxigenazei, antiinflamatoare nespecifice) care ameliorează eficient durerea, febra și inflamația și au mai puține efecte secundare decât corticosteroizii, care, de asemenea, ameliorează inflamația.
Pentru ambele grupuri, este necesară supravegherea medicului în caz de apariție a unui număr mare de efecte secundare.
Coxartroza – artroza articulației șoldului.
Gonartroza – artroza articulației genunchiului.
Antireumatice nesteroidiene – medicament nesteroidian utilizat pentru a trata durerea, inflamația și febra.
Omartroza – artroza articulației umărului
De obicei, se începe cu reabilitarea activă fără încărcare și terapia fizică ale articulațiilor afectate. De asemenea, este recomandat tratamentul balnear. Acesta are rolul de a susține mobilitatea articulațiilor afectate, de a încetini progresia și de a reduce unele dintre simptome ale bolii – în special durerea și umflarea.
Se utilizează o gamă largă de metode – masaje, băi, crioterapia, utilizarea curenților electrici și câmpurilor magnetice.
Tratamentul chirurgical sub formă de înlocuire a unei părți sau a întregii articulații (endoproteză totală), este indicat nu numai în stările grave ale bolii.
Metoda ideală de prevenire a artrozei este menținerea unei greutăți optime, unei condiții fizice bune și efectuarea exercițiilor fizice pentru mobilitatea articulară și musculară.
Magnetoterapia pulsatilă de joasă frecvență ocupă un loc important în cadrul îngrijirii de recuperare a unor simptome de artroză a articulațiilor, asigurând pacientului un efect analgezic, antiedematos, vindecător și antiinflamator. Îmbuntătățește mobilitatea articulațiilor afectate și aduce o ușurare totală.
Avantajul constă în posibilitatea de utilizare a terapiei în condițiile casnice, care permite pacientului să-și continue tratamentul intensiv de recuperare la domiciliu și în afara unității medicale.
Alte probleme de sănătate care pot fi rezolvate prin terapia pulsatilă Biomag