Tratamentul spondilitei anchilozante (boala Bechterew) și efectul magnetoterapiei

prof. MUDr. Karel Trnavský, DrSc., Artrocentrum, Praha

Spondilita anchilozantă este cea mai cunoscută și frecventă boală inflamtorie a vertebrelor coloanei vertebrale. În tratamentul acesteia domină în principal, afară de terapia medicamentoasă, exercițiile, metodele de reabilitare și unele metode de balneoterapie. Studiul clinic a comparat eficacitatea programului bazat pe exercițiile fizice regulate (primul grup) și tratamentul cu terapia magnetică adăugată (al doilea grup). În total, 40 de pacienți, împărțiți în două grupuri (20 de pacienți în fiecare grup), au participat la studiul de trei luni. Tratamentul standard (primul grup) a inclus exerciții de grup comune în tratamentul spondilitei anchilozante de două ori pe săptămână. Pe parcursul 3 luni au fost efectuate 24 de exerciții. Tratamentul intensiv (al doilea grup) a constat în aplicarea tehnologiei moale și magnetoterapiei o dată pe săptămână, adică pacienții au primit 12 aplicări de magnetoterapie pe parcursul 3 luni. Rezultatele au fost evaluate în conformitate cu procedura standardă și metodologia cu ajutorul chestionarelor BASDAI și BASF. S-a dovedit, că tratamentul intensiv care a inclus tehnica moale și aplicarea câmpului magnetic pulsant a fost mai efectivă decât tratamentul standard. Efectul analgezic al magnetoterapiei a fost, de asemenea, foarte benefic pentru întregul proces terapeutic. 

Concluzie: La tratamentul spondilitei anchiloznate (boala Bechterew) poate fi recomandată pe deplin combinația magnetoterapiei cu alte metode intensive de tratament.

Tratamentul bolii Bechterew și efectele magnetoterapiei - întrebările Dvs.

V-au interesat efectele pozitive ale magnetoterapiei la tratamentul bolii Bechterew? Doriți să aflați mai mult despre aplicarea magnetoterapiei la tratamentul bolii Bechterew? Contactați-ne! 
Adresați-vă cu încredere către noi, vă vom răspunde la întrebările Dvs. privind aplicația magnetoterapiei la tratamentul bolii Bechterew. 

 

Câmpurile marcate * sunt obligatorii.

2013 © Karel Hrnčíř - Biomag  |   Webdesign & SEO: www.eStudio.cz