Osificarea heterotopică la pacienții cu leziunea la nivelul capului și măduvei spinării (SCI)

Efectul magnetoterapiei pulsante de joasă frecvență ca profilaxie

A. Durovic, D. Miljkovic, Z. Brdareski, A. Plavšic, M. Jevtic, Military Medical Academy, Belgrade, Serbia, Tor Vergata University, Rome, Italy

Osificarea heterotopică (OH) este o complicație semnificativă la leziunea la nivelul capului și măduvei spinării (SCI). Terapia magnetică pulsantă de joasă frecvență (PLIMF) mărește fluxul de sânge în zona durerilor sau inflamației, aduce în această zonă mai mult oxigen și ajută la eliminarea substanțelor toxice. Scopul acestui studiu a fost de a determina efectul PLIMF ca profilaxia OH la pacienții cu SCI. Studiul a inclus 29 de pacienți cu SCI traumatică. Pacienții au fost împărțiți în grupul experimental (n = 14) și grupul de control (n = 15). La pacienții din grupul experimental a fost aplicată PLIMF (afară de exercițiile fizice și terapia fizică) care a avut următoarele caracteristici: inducția 10 mT, frecvența 25 Hz și durata de 30 min.   

Tratamentul a fost inițiat în a șaptea săptămână după leziune și a durat patru săptămâni. Prezența sau absența OH în jurul șoldurilor pacienților a fost verificată cu razele X și inclusă în clasificarea Brookers. Capacitățile funcționale și leziunile motorii au fost verificate de FIM, indiciul Barthel și ASIA. Analiza statistică include testul Kolmogorov- Smirnov test, testul Shapiro-Wilk, testul exact Mann Whitney, testul rang Wilcoxon și testul exact Fischer. Semnificația statistică a fost stabiliă la p<0,05. Rezultatele: La sfârșitul studiul nici un pacient nu a avut OH din grupul experimental. În grupul de control cinci pacienți (33,3 %) au avut OH. La sfârșitul tratamentului majoritatea pacienților din grupul experimental (57,14 %) s-au mutat de la clasa ASIA-A la clasa ASIA-B. 

Concluzie: Terapia magnetică pulsantă de joasă frecvență ajută la prevenirea OH la pacienții cu SCI traumatică. 

Osificarea heterotopică la pacienții cu leziunea la nivelul capului și măduvei spinării și magnetoterapia - întrebările Dvs.

V-au interesat efectele pozitive ale magnetoterapiei la osificarea heterotopică? Doriți să aflați mai mult despre aplicarea magnetoterapiei la osificarea heterotopică? Contactați-ne!
Adresați-vă cu încredere către noi, vă vom răspunde la întrebările Dvs. privind aplicația magnetoterapiei la osificarea heterotopică. 

 

Câmpurile marcate * sunt obligatorii.

2013 © Karel Hrnčíř - Biomag  |   Webdesign & SEO: www.eStudio.cz