Artrita reumatoidă (AR) și efectele analgezice ale câmpului electromagnetic de joasă frecvență la articulația mâinii

S. Milutinovic, S. Brankovic, Univerzitet u Beogradu, Medicinski fakultet, Institut za reumatologiju

Studiul deschis a examinat 60 de pacienți împărțiți în două grupuri egale. Primul grupul a utilizat EMP (5 mT, 15 Hz, 30 min) cu kinetoterapia la ambele mâini, în timp ce al doilea grup a utilizat doar kinetoterapia. În timpul testelor farmacoterapia nu sa schimbat, ambele grupuri au primit tipuri și doze similare de medicamente, nu a fost folosită o altă procedură din fizioterapie. Durerea RC, MCP și articulațiilor PIP a fost evaluată cu ajutorul scalei vizuale analogice (VAS) la începutul tratamentului și la a zecea zi de tratament. Grupurile au fost omogene, în ceea ce privește caracteristicile demografice și schimbările anatomice din clasa funcțională conform Steinbrocker. Rezultatele au fost analizate cu ajutorul testului Wilcoxon. În grup a avut loc reducerea statistică semnificativă a durerii (p <0,001) în RC de la 62,3 mm la 37,0 mm (40,6 %), în MCP de la 64,4 la 34,4 mm (46,6 %) și în articulațiile PIP de la 67,1 mm la 40,5 mm (39,6 %). În al doilea grup nu a fost reducerea statistică semnificativă a durerii în RC - de la 67,6 mm la 59,5 mm (11,9 %) și în ICR – de la 66,5 mm la 60,4 mm (9,2 %). Contrar acestei a fost observată o reducere semnificativă a durerii la nivelul articulațiilor PIP de la 63,9 mm până la 56,0 mm (12,4 %), (p<0,05).

Concluzie: Rezultatele studiului demonstrează importanța EMP la reducerea durerii la nivelul încheieturii mâinii la pacienții cu artrita reumatoidă.

Artrita reumatoidă și efectele analgezice ale magnetoterapiei - întrebările Dvs.

V-au interesat efectele pozitive ale magnetoterapiei la artrita reumatoidă? Doriți să aflați mai mult despre aplicarea magnetoterapiei la artrita reumatoidă? Contactați-ne! 
Adresați-vă cu încredere către noi, vă vom răspunde la întrebările Dvs. privind aplicația magnetoterapiei la artrita reumatoidă. 

 

Câmpurile marcate * sunt obligatorii.

2013 © Karel Hrnčíř - Biomag  |   Webdesign & SEO: www.eStudio.cz