Osteoporoza

Simțiți o durere intensă în spate? Coloana vertebrală vi se curbează în mod vizibil și scădeți în înălțime? Boala care apare lent, rămâne nerecunoscută mult timp și apare odată cu prima fractură din cauza unei căderi banale sau împiedicări, se numește osteoporoza.

Nu amânați vizita la medic. Luați măsuri la timp privind starea dumneavoastră de sănătate. Doriți acum să tratați osteoporoza? Puteți beneficia de consultațiile noastre medicale.

Osteoporoza - descriere, tratament
Obrázek Osteoporoza

Descrierea osteoporozei și cauza apariției

Osteoporoza este cea mai frecventă boală sistemică care afectează oasele. Sinonimul ”boala oaselor fragile” este adesea folosit pentru a denumi această boală. Este o boală metabolică considerată a fi una dintre bolile importante ale civilizației. Boala cauzează reducerea pierderii de masă osoasă și, în același timp, reducerea calității țesutului osos.

Oasele își pierd rezistența și sunt expuse riscului de fracturi grave. Majoritatea fracturilor la persoanele de o vârstă înaintată apar din cauza osteoporozei.

Osteoporoza se dezvoltă foarte lent și adesea nu se observă simptome care pot semnaliza prezența bolii. Durerea este, de obicei, observată în momentul în care începe procesul de deformare articulară sau atunci când apar mici fracturi.

Așa-numita osteoporoza primară apare în principal din cauza schimbărilor care apar după menopauză sau din cauza procesului de îmbătrânire.

Osteoporoza secundară apare în urma dezvoltării altor boli sau este cauzată de efectele unor medicamente utilizate.

Osteoporoza afectează în mare măsură femeile aflate în postmenopauză și persoanele în vârstă de ambele sexe. Numărul de cazuri de osteoporoză în populație este în continuă creștere.

Cauzele bolii sunt:

 • insuficiența hormonilor sexuali, aport insuficient de calciu și vitamina D,
 • lipsa activității fizice,
 • substanțe toxice,
 • boli.

Tratamentul osteoporozei – scăpați de dureri

Tratamentul osteoporozei este pe termen lung și este ajustat în funcție de gradul de risc de fractură la pacientul respectiv. Valoarea se calculează conform tabelelor și scalelor standardizate.

Este necesar să se elimine efectele toxice cum este fumatul și alcoolul și să se reducă complet activitățile cu risc de cădere. Dimpotrivă, este necesar să se efectueze activități fizice în cantitate suficientă evitând riscul de cădere.

Dieta este importantă, în special aportul unei cantități suficiente de vitamina D și calciu.

De asemenea, se folosesc metode stimulatoare în formarea osoasă, substanțe care reduc defalcarea țesutului osos, substituția hormonală și alte instrumente farmacologice.

Dacă apare o fractură, medicul chirurg ia în considerare starea generală a pacientului înainte de a stabili metoda de tratament.

Se utilizează reabilitarea medicală. Tratamentul poate fi susținut prin terapia fizică.

 • Boli ale civilizației – un grup de boli produse din cauza factorilor unui stil de viață contemporan.
 • Menopauză – absența menstruației după menopauză.
Zákazník RO

Scrieți o întrebare medicului. Vă va scrie înapoi.

La întrebările dumneavoastră răspunde medicul cu experiență îndelungată MUDr. Peter Bednarčík CSc. Mai multe informații aici.

 • Descrieți întrebarea dumneavoastră în formularul de mai jos.
 • Medicul va evalua întrebările și afecțiunile dumneavoastră imediat ce va avea timp.
 • Medicul vă va scrie înapoi.
 • Veți discuta împreună orice detalii suplimentare.
 • Medicul vă va sugera gratuit o posibilă soluție de tratament.