Din istoria magnetoterapiei

Terapia cu magneți a fost cunoscută cu multe secole în urmă. Cuvântul ”magnet” a fost derivat de la orașul grec Magnesia unde a fost minată roca magnetică - oxidul de fier în forma sa naturală. Există zvonuri fără dovezi, că chinezii cunoșteau și foloseau magneții cu 4500 de ani în urmă înainte de Hristos. 

În istorie, praful magnetic a fost utilizat cu scopuri medicinale, de exemplu a fost administrat sub formă de pastilă în gură, în clismă, sub formă de compresii sau se adăuga în băuturile ”tinereții veșnice” etc. Compresiile cu praful magnetic au un efect deosebit la vindecarea rănilor sau stărilor posttraumatice, la durerile articulațiilor și coloanei vertebrale sau la edemele articulațiilor după contuzie. 

Din istorie cunoaștem, că împărații romani (de exemplu Claudius) își trata guta prin baia plină de ”pești electrici”. Astăzi știm că acei pești a fost batoidea care la atingere producea curenți electrici și crea un câmp electromagnetic. 

Faraday

În anii 1649 -1655 în oțelăriile elvețiene și germane au fost creați primii magneți artificiali permanenți din oțelul de carbon. Primii magneți și electromagneți terapeutici au fost creați în anii 1826-1928 de englezul W. Sturgeon și americanul J. Henry. Munca lor a fost urmată de Faraday, Maxwell și Herz.

Bazele științifice ale magnetoterapiei au fost stabilite la sfârșitul secolului 19 și începutul al 20-lea în strânsă legătură cu dezvoltarea fizicii, chimiei și electrofiziologiei. La nașterea teoriei câmpului electromagnetic a fost un fizician englez J.C. Maxwell, care a descoperit proprietățile de bază ale câmpului electromagnetic, iar în anul 1864 a prezentat o teorie generală despre fenomenele electrice și magnetice sub forma așa-numitelor ecuațiile lui Maxwell. 

În ceea ce privește țara noastră, omul care a reînviat magnetoterapia a fost domnul Grüner în anii '70. În anii '80 domnul Jeřábek a prezentat rezultatele practice ale magnetoterapiei la diferite tipuri de boli, urmat de domnul Chvojka care a făcut un efort imens pentru a vindeca fracturile grave folosind magnetoterapia. 

Magnetoterapeuții profesionali

În Japonia și SUA pacienții au posibilitatea de a consulta magnetoterapeuții profesionali care propun un regim terapeutic complex inclusiv suplimentele alimentare adecvate și exercițiile fizice. Este un paradox, că magnetoterapia care arată cea mai mare rată statistică de succes din toate metodele terapeutice până acum cunoscute, având cel mai mic cost și cele mai mici riscuri potențiale, este dincolo de metodele obișnuite sau metoda ”ultimei alegeri” fiind utilizată doar atunci, când celelalte metode ”tradiționale” au eșuat. 

Astăzi, experții clinici mai mult ca niciodată recunosc importanța de prevenire a bolilor în general, sau în faza subclinică a bolilor concrete. Consultația de specialitate a medicilor în domeniul instrumentelor magnetice poate fi un ajutor neprețuit pentru mai multe persoane cu probleme subclinice în cadrul bolilor neuronale, afecțiunile musculo-scheletice, afecțiunile pielii și altor organe. 

Cu toate acestea, în ultimii ani a crescut interesul la nivel mondial față de această metodă, iar magnetoterapia devine mult mai mult răspândită. Numeroase aparate și echipamente medicale au fost fabricate. Portivit unor surse americane, în anul 1996 au fost vândute instrumente terapeutice magnetice în valoare de 1.050 milion de dolari, în timp ce în anul 1999 cifra a crescut cu peste 3 milione de dolari. În prezent, există peste 200.000 de oameni de știință din diferite țări, care lucrează în cercetarea legată de magnetism.   

Descrierea modelelor naturale ale câmpului magnetic este inseparabil legată de descrierea generală a realității naturii, adică a câmpului electromagentic. Electromagnetul cel mai simplu este, de fapt, un conductor lung și drept - fir prin care curge un curent electric. 

Dimensiunea câmpului magnetic este determinată de intensitatea câmpului magnetic (H) - este direct proporțională cu curentul și invers proporțională cu distanța de la conductor - a cărei unitate este A/m, sau densitatea linii magnetice de forță, inducția magnetică (B) - este determinată de forța câmpului magnetic exercitată asupra conductorului. Unitățile sale sunt Gauss (G) și nou Tesla (T). În care 1 T = 10 000 G. În practică este utilizată unitatea mT (l mT = 10 G).

Din istoria magnetoterapiei - întrebările Dvs.

V-au interesat informațiile despre magnetoterapie? Doriți să aflați cum poate magnetoterapia ajuta la problemele Dvs.? Contactați-ne. Consultanții noștri specialiști vor răspunde cu plăcere la întrebările Dvs. 

Câmpurile marcate * sunt obligatorii.

2013 © Karel Hrnčíř - Biomag  |   Webdesign & SEO: www.eStudio.cz