Aparatele și metodele care utilizează câmpul electromagnetic și energia electrică. Magnetoterapia Biomag

Există mai multe aparate terapeutice care utilizează câmpul electromagnetic și curenții electrici. Spectrul radiației electromagnetice generată este foarte mare și, prin urmare, efectele biologice sunt destul de diferite. Putem să menționăm orientativ unele dispozitive și proceduri terapeutice cu care se întâlnește cititorul cel mai frecvent în viața de zi cu zi și în îngrijirea medicală. 

Magneți permanenți

Printre magneții cei mai vechi și simpli se includ magneții permanenți. La producerea magneților permanenți a apărut o serie de aliaje diferite (în prezent domină amestecurile de bariu și fier, eventual samariu, cobalt și neodim). Acești magneți permanenți sunt plasați, de obicei, pe corp. 

Magneți de ferită

Magnetul de ferită clasic (la pin bordul) poate avea de la distanța de 1 cm de la suprafața sa, o inducție magnetică de aproximativ 30 până la 70 mT (Militesla), care este de o mie de ori mai mare decât câmpul magnetic al pământului. La distanța de aproximativ 30 cm de la suprafața magnetului de ferită câmpul său este comparabil cu câmpul magnetic al pământului.  

Magnetoforii

Magnetoforii reprezintă folii din material plastic moale în care sunt încorporate particulele moi feromagnetice, fiind magnetizate în așa fel, încât seamănă cu o tablă de șah. Inducerea la suprafața magnetoforului este până la 40 mT, dar din cauza grosimii mici a metarialului există un gradient semnificativ, astfel încât la o distanță de 5 cm inducția câmpului magnetic reprezintă o fracțiune de inducție la suprafață. 

Biolampe

Biolampele folosesc lumina polarizată, care spre deosebire de laser, nu este nici monocromatică nici coerentă. Efectele și indicațiile biolampelor sunt similare cu efectele laserului, diferența este în performanța și capacitatea de a pătrunde în țesuturi. Penetrarea în adâncimea țesutului cu ajutorul biolampei este minimă. 

Curenții de joasă frecvență

Curenții de joasă frecvență de la 0 până la 1000Hz utilizați la reabilitare sunt creați prin întreruperea curentului galvanic, prin modificarea rețelei de curent alternativ sau prin generarea electronică. Curenții de joasă frecvență se aplică cu ajutorul electrozilor. 

Curenții diadinamici

Curenții diadinamici reprezint o formă foarte răspândită de terapie de joasă frecvență. Principiul fiind în aplicarea curenților de joasă frecvență sinusoidali și monofazici asupra componenței galvanice. Curenții diadinamici se aplică cu ajutorul electrozilor și duc la încălzirea țesuturilor. 

Terapia cu înaltă frecvență fără contact

Terapia cu înaltă frecvență fără contact utilizează curentul alternativ cu frecvențele de peste 100 kHz până la 300 GHz. Se include aici diatermia cu unde scurte, dielectrotermia capacitivă și inductotermia inductivă. Prin aceste metode ale terapiei cu înaltă frecvență fără contact în țesuturile expuse au loc efectele pentru transformarea energiei electromagnetice în energie termică, astfel încât provoacă încălzirea țesuturilor.  

Electroterapia de distanță

Electroterapia de distanță utilizează curentul electric care apare în adâncimea țesutului prin intermediul inducerii electromagnetice. Având în vedere mecanismele fizice, aceasta fiind o etapă de tranziție între electroterapia și magnetoterapia. Spre deosebire de magnetoterapie, care are ca agent terapeutic îndeosebi câmpul magnetic, la electroterapia de distanță este vorba de utilizarea componentului electric al câmpului electromagnetic. 

Magnetoterapia

Magnetoterapia se include printre metodele electroterapeutice fără contact. La magnetoterapie componentul electric al câmpului electromagnetic este în țesuturi (tensiunea electrică și curentul electric) de 100 de ori mai mic decât la electroterapia clasică (cu contact). 

Magnetoterapia utilizează pentru scopurile terapeutice efectele biologice generale ale componentului magnetic al câmpului electromagnetic. Câmpul magnetic este generat în jurul fiecărui conductor prin care trece curentul electric, iar proprietățile sale depind de proprietățile curentului electric. Acest fenomen este cunoscut ca inducția electromagnetică. 

Tipurile și frecvențele câmpului magnetic

Câmpul magnetic poate fi: static, alternativ și pulsant. La câmpurile magnetice pulsante este, de asemenea, importantă frecvența. Se divizează în: 

  • frecvența joasă - de la 0 - 100 până la 150 Hz
  • frecvența înaltă - 9 până la 250 MHz, unite în grupuri cu frecvențe joase (40 până la 640 Hz)

În nici într-un caz la magnetoterapia de joasă frecvență nu este utilizat cu un scop menit efectul termic, ceea ce o diferențiază de la terapia cu înaltă frecvență, îndeosebi metodele capacitive. Prin urmare, magnetoterapia pulsantă de joasă frecvență este o metodă convenabilă și acolo unde sunt în țesuturi substituții metalice, implanturi, proteze. Aparatele de magnetoterapie au existat și există o cantitate mare, unele sunt oferite chiar și în Republica Cehă. Multe dintre ele, în trecutul recent, au fost cu adevărat la un nivel tehnic foarte înalt, cu un număr mare de programe terapeutice, dar au fost mari și dificile la operare, iar pentru pacient acest tratament a fost greu accesibil.  

Scopul a fost de a produce un generator eficient comparabil cu cele mai exigente dispozitive internaționale și cu care pacienții însuși se servesc conform manualului de operare. Principalul avantaj al magnetoterapiei este posibilitatea de a fi utilizată pe termen lung sau zilnic, de mai multe ori sau în mod repetat fără a provoca supraîncălzirea bobinelor și întreruperea aplicării câmpului magnetic. De aceea, aveți posibilitatea de a obține noua serie de aparate de magnetoterapie BIOMAG, pentru ca să puteți singuri aplica câmpul magnetic începând cu primele semne ale bolii sau în momentul când problemele sunt de natură funcțională și încă nu sunt stabilite. Cu ajutorul câmpului magnetic pulsant de joasă frecvență (magnetoterapiei) aveți o șansă mare de a preveni extinderea altor probleme, iar la aparatul locomotor de a preveni neputința totală, acesta nu este un exemplu rar. 

Magnetoterapia - aparatele și aplicatoarele

La terapia cu electromagneți este nevoie de un propiu generator fiind în majoritatea cazurilor un aparat complicat, care emite impulsuri electrice, dar este nevoie și de un aplicator - forma bobinelor este variată. Aplicatoarele tubulare, adică bobina din sârmă sunt utilizate frecvent și în mod eficient, ele generează un câmp magnetic omogen; alte aplicatoare sunt cele sub formă de cilindru gol numite solenoizi. Acestea în conformitate cu rezultate clinice până în prezent, se manifestă de a fi cele mai efective îndeosebi la aplicările în adâncimea țesutului. Tocmai acestea sunt și aplicatoarele utilizate din noua serie de aparate BIOMAG, iar în plus sunt special modificate pentru ca câmpul magnetic generat să poată interveni în acele părți ale corpului uman, unde este necesar.  

Am menționat deja despre așa-numiții parametrii biotropici ale câmpului magnetic, a căror cunoaștere este importantă pentru un efect terapeutic optim. În general, există mai mulți dintre acești parametri, dar cei mai importanți sunt trei. Am menționat inducția, ea reprezintă unul dintre cei mai importanți parametri. Un alt parametru important este frecvența pulsurilor, adică numărul lor timp de o secundă. 

Magnetoterapia de joasă frecvență

La magnetoterapia de joasă frecvență cel mai frecvent se utilizează frecvențele de la 1 până la 25-81 pulsuri/sec. Cea mai adecvată combinație este frecvența pulsurilor, care au un efect terapeutic, este integrată în aparatul care este oferit pentru Dvs. Pulsurile pot fi în intervaluri regulare sau în anumite grupuri. Este vorba despre un grup de impulsuri scurte în strânsă succesiune, apoi urmează o pauză scurtă și tot așa în mod repetat. 

Un alt parametru, practic cel mai important, este forma pulsului. De acest parametru depinde răspunsul biologic al țesutului. Teoretic, este posibil de a crea o cantitate mare de variante ale acestor pulsuri. Cea mai efectivă și afirmată combinație a pulsurilor a fost utilizată la construcția aparatelor de magnetoterapie BIOMAG.

Aparatele și metodele care utilizează câmpul electromagentic- întrebările Dvs.

V-au interesat informațiile despre aparatele și metodele care utilizează câmpul electromagnetic? Doriți să aflați cum poate magnetoterapia ajuta la problemele Dvs.?Contactați-ne. Consultanții noștri specialiști vor răspunde cu plăcere la întrebările Dvs. 

Câmpurile marcate * sunt obligatorii.

2013 © Karel Hrnčíř - Biomag  |   Webdesign & SEO: www.eStudio.cz